Kalács, sonka, torma és tojáskrém – az ünnepi asztal klasszikusai
Húsvétkor a konyhában valami egészen különleges történik. Ilyenkor nemcsak a sonka fő illata lengi be a házat, hanem az emlékek is előkerülnek. A nagymama konyhája, az ünnepi készülődés izgalma, a kalács illata, és az a bizonyos tojáskrém, amit mindig ő csinált a legjobban. Ezek a fogások nemcsak finomak, hanem történeteket is mesélnek – a családról, a hagyományról, és az összetartozásról. Ebben a cikkben négy klasszikus receptet idézünk meg, melyek méltó helyet kapnak minden húsvéti asztalon.

A húsvéti kalács: foszlós csoda, amitől minden ünnep elkezdődik
A húsvéti kalács nem egyszerűen egy péksütemény – ez az ünnepi reggelik koronája. A nagymamák tudták, hogyan kell igazán foszlós, enyhén édes tésztát készíteni, ami jól illik a sós sonkához és a csípős tormához is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
- 7 dkg vaj (olvasztva)
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és végül az olvasztott vajat.
- Alaposan kidagasztjuk, amíg szép sima, rugalmas tésztát kapunk.
- Letakarva kb. egy órán át kelesztjük meleg helyen.
- Ha megkelt, három részre osztjuk, rudakat sodrunk belőle és összefonjuk.
- A fonott kalácsot sütőpapíros tepsibe tesszük, még 20-30 percig kelesztjük.
- Lekenjük tojássárgájával, és 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp: Ha szeretnénk még ünnepibbé tenni, tehetünk a tésztába mazsolát vagy reszelt citromhéjat is. A titok a türelem – a nagyi sem sietett vele soha.
A sonka, a reszelt torma és a tojáskrém hármasa: az ízek, amik összetartoznak
A főtt sonka az egyik legfontosabb eleme a húsvéti asztalnak – sós, füstös, szaftos. A legjobb, ha házi, füstölt parasztsonkát választunk, de bolti, jó minőségű füstölt combbal is dolgozhatunk.
Főtt sonka készítése:
- A sonkát egy nagy lábasban, hideg vízben feltesszük főni.
- Mellé tehetünk pár szem borsot, egy fej vöröshagymát és babérlevelet is.
- Lassan főzzük – akár 2-3 órán át –, hogy teljesen megpuhuljon.
- A vízben hagyjuk kihűlni, így marad igazán szaftos.
Reszelt torma:
- A megtisztított tormát apró lyukú reszelőn lereszeljük.
- Kissé ecettel, sóval és cukorral ízesítjük.
- Lehet kevés tejszínnel vagy főtt almával enyhíteni a csípősségét.
Tojáskrém – ahogy a nagyi csinálta:
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors ízlés szerint
- (opcionálisan: snidling vagy újhagyma zöldje)
Elkészítés:
- A tojásokat apróra vágjuk vagy villával összetörjük.
- Hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, vajat, fűszereket, jól összekeverjük.
- Ízlés szerint krémesebbre is dolgozhatjuk botmixerrel, vagy rusztikusabban hagyhatjuk.
- Hűtőben pár órát állni hagyva még finomabb lesz – az ízek szépen összeérnek.
Ez a krém minden kalácsra való – selymes, ízes és nosztalgikus. Kiváló szendvicsalap, de sonkatekercsekbe is tölthető.
Egy szelet múlt – az ízek, amik összekötnek generációkat
A húsvéti asztal mindig több volt, mint pusztán étkezés. Ez egy közös ünnep, ahol a generációk találkoznak. Ahol a kalács foszlása a gyerekkor ízét idézi, a tojáskrém a nagymama mosolyát, a sonka pedig a család egységét. Ezek az egyszerű, de nagyszerű receptek nemcsak finomak – hanem emlékeket ébresztenek, történeteket idéznek.
A mai rohanó világban jó néha megállni, elővenni egy régi receptet, és újraalkotni azokat a pillanatokat, amikor még mindenki együtt ült az asztalnál. Kívánjuk, hogy idén Húsvétkor ne csak az ízek, hanem a hangulat is a régi legyen – meghitt, finom és szeretetteljes.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése